המודל

בתקופה זו מציב בפנינו עולם הניהול אתגרים רבים. המציאות תזזיתית ותנודתית. העתיד בלתי ניתן לחיזוי ומה שנראה כברור, הופך לעיתים למתעתע ולחמקמק. יחד עם זאת מנהלים מחויבים להשיג תוצאות, והם מאותגרים מדי יום על ידי התחרות הגואה. מציאות זו מוגדרת בעולם הארגוני כ:

VUCA – Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity

על מנת לאפשר למנהלים, בדרגים שונים, להתמודד עם מציאות זו, פיתחה חברת Gaya, המתמחה בתהליכי עומק לליווי ופיתוח מנהלים, את  L.E.A.D – תפישה  מנהיגותית המשמשת כבסיס לפיתוח וצמיחה.

אל מול ה"רעש" הבלתי פוסק שמציאות ה-VUCA מביאה לחיינו, עולה הצורך בפיתוח חוסן אישי, מודעות ויכולת התבוננות אמיצה ועמוקה, אותה אנו מכנים Mastering Yourself. בסיסי המנהיגות של L.E.A.D – Listening, Executing, Analyzing, Dreaming הם השרירים המנהיגותיים שמנהלים צריכים לפתח, לחזק ולאזן, על מנת שיוכלו לפעול מתוך מודעות, בחירה ואחריות אישית.

קיים מתח מובנה בין בסיסי המנהיגות, באופן הבא: מתח בין Listening מול Executing, ומתח שבין Analyzing מול Dreaming. הביטוי של המתחים הללו מתורגם ל 8 מרחבי מנהיגות בהם הדרג הניהולי מתמודד.

שאלון L.E.A.D מספק למנהל פרופיל אישי המציע התבוננות מעמיקה על האיזונים וחוסר האיזונים ב 8 מרחבי המנהיגות שמציע המודל. כל מרחב כזה מציע שתי התנהגויות המצויות בשני צידיו של המרחב, והתבוננות מעמיקה על הדרך בהן התנהגויות אלו באות לידי ביטוי.

לבסוף הפרופיל מציע למנהל התבוננות אישית על עוגנים אישיים המאפיינים את תיפקודו, אזורי פריצה נדרשים, התנהגויות מיטיבות והתנהגויות שאינן אפקטיביות (התנהגויות ׳צל׳), כל זאת על בסיס פרופיל  L.E.A.D אישי.

4
בסיסי מנהיגות
8
מרחבי מנהיגות
5
מנופי צמיחה
16
התנהגויות ״צל״

4 בסיסי מנהיגות

 Listening
יכולת שמנהלים זקוקים לה על-מנת לייצר אינטימיות וחיבור אמיתי עם אנשים. ההקשבה, מאפשרת למנהלים  ליצור אמון, ולהניע עובדים ומנהלים אחרים באופן אפקטיבי, מתוך אמפתיה ותשומת לב ממוקדת לאחר.

 Executing
יכולת הנדרשת על מנת לעמוד ביעדים מאתגרים, לייצר מטרות שאפתניות, ולהשיג את התוצאות הרצויות. הצבת יעדים מאתגרים ועמידה בהם, תורמת רבות לפיתוחם של ארגונים ומעודדת צמיחה.

 Analyzing
היכולת לתכנן, לרדת לפרטים, להעמיק, לנהל באופן דידקטי ושיטתי, לפעול על-פי נהלים, להרים 'דגל אדום' היכן שנדרש ולנהל באופן קוהרנטי למטרות ויעדי הארגון.

 Dreaming
היכולת ליצור פתרונות "מחוץ לקופסה" והיכולת להתמודד בסביבות מתחדשות. כמון כן, יכולת זו קשורה למנהלים היוזמים שינויים וכאלה הסוחפים אחריהם ארגונים שלמים.

8 מרחבי מנהיגות

כל אחד ממרחבי מנהיגות כולל זוג התנהגויות שונות במהותן, הנעות על ציר ניהולי משותף.
היחס בין ההתנהגויות הללו, מאפשר למנהלים טווח פעולה רחב ומגוון, להתמודדות עם אתגרים ניהוליים.

יחס למטרות
היחס בין מחויבות ליעדים ונחישות להשגת מטרות, לבין מכוונות לאנשים ויכולת להיות קשוב.

יחס לקונפליקט
היחס בין היכולת לעמוד בתקיפות על דעות ורעיונות, לבין פתיחות התחשבות בדעותיהם של אחרים.

יחס לעבודת צוות
היחס בין היכולת לשתף פעולה עם אחרים, לבין הרצון להצטיין ולנצח.

סגנון הובלה
היחס בין היכולת להיות סמכותיים וליטול יוזמות לבין היכולת להיות קרוב, קשוב ואישי.

יחס לתכניות
היחס בין היכולת להיות מתודיים לבין יכולות יצירה ואלתור.

סגנון חשיבה
היחס בין מציאותיות והסתמכות על נתונים, לבין יכולת לחשיבה מופשטת.

יחס לשינויים
היחס בין היכולת לאתגר את המצב הקיים וליזום שינויים, לצד היכולת לנהל סיכונים ולנהל מתוך זהירות.

סגנון אנרגטי
היחס בין היכולת להתלהב ולהפגין רגשות חיוביים לבין היכולת להיות ענייני וקר-רוח.

5 מנופי צמיחה

מנופי הצמיחה מתארים את אופן האיזון או חוסר האיזון הבאים לידי ביטוי בהתמודדותו של המנהל בכל אחד מהמרחבים.

מרחב עוגן
מרחב מנהיגותי זה מתקבל כאשר שתי ההתנהגויות המייצגות את המרחב נמצאות בשימוש גבוה ואין לאף אחת מהן ביטוי לא אפקטיבי במצבים מוקצנים (׳צל׳). כלומר מתקבל ציון גבוה בשתי ההתנהגויות ואין צל במרחב.

מרחב דומיננטי
מרחב מנהיגותי זה מתקבל כאשר שתי ההתנהגויות המייצגות את המרחב נמצאות בשימוש גבוה, אך במצבים מוקצנים לפחות אחת מן ההתנהגויות מתבטאת באופן שאינו אפקטיבי (׳צל׳).  כלומר, מתקבל ציון גבוה בשתי ההתנהגויות וקיים לפחות צל אחד במרחב

מרחב לא מאוזן
מרחב מנהיגותי זה מתקבל כאשר שתי ההתנהגויות המייצגות את המרחב אינן מאוזנות. קיים שימוש מיטבי יותר בהתנהגות אחת, ושימוש נמוך יותר בהתנהגות שניה.

מרחב מאוזן
מרחב מנהיגותי זה מתקבל כאשר שתי ההתנהגויות המייצגות את המרחב מאוזנות אך באות לידי ביטוי באופן חלקי (ציון ממוצע בשתי תכונות המרחב).

מרחב חשוף
מרחב מנהיגותי זה מתקבל כאשר ההתנהגויות המייצגות את המרחב נמצאות בשימוש חסר (ציון נמוך בשני צידי המרחב).

התנהגויות צל

התנהגויות ׳צל׳
ביטוי מוקצן של ההתנהגויות המיטיבות, המופיעה בדרך כלל במצבי דחק (חוית מתח פנימית). לכל התנהגות מיטיבה מותאמת התנהגות ׳צל׳ המתארת התנהגות שאינה אפקטיבית.